Familiewapen

Familiewapens ontstonden in de 12e eeuw in West-Europa, uit noodzaak om de strijdende partijen (vriend en vrijand) te kunnen onderscheiden.
Het helmtype kwam in gebruik; het gezicht werd bedekt en zo werden de strijders onherkenbaar.
Er moesten kentekens komen.
De kentekens werden aangebracht op het buiten-oppervlak van het schild. De oudste figuren zijn dieren, zoals leeuwen, adelaars (arenden) e.d.

De wapentechniek veranderde, zodat het schild los kwam te staan van de strijdende persoon.
Figuren die in wapenschilden voorkomen worden gewoonlijk stukken genoemd. De stukken die gevormd worden door rechte lijnen en die lopen van schild tot schildrand heten herautstukken. Er bestaat verschil van mening over de uitleg van bijvoorbeeld sterren in een wapenschild.

Ook de familie de Nijs heeft een familiewapen.

Dit familiewapen komt waarschijnlijk uit België of Frankrijk.

 1. Het schild met zijn verdelingen (herautstukken) en figuren, zwarte arend en drie zespuntige sterren.
 2. De helm zonder kroon met dekkleden, links en rechts van het wapenschild.
 3. De mantel (op de helm) tussen de helm en het helmteken.
 4. Het helmteken is de arend die op de helm staat.
 5. Een wapenspreun is niet aanwezig.
 6. De kleuren in heraldische termen zijn: sabel voor zwart, zilver voor zilver, azuur voor blauw, goud voor goud.

Er is nog steeds studie en onderzoek nodig om uitleg te geven over het familiewapen. Echter één ding is duidelijk, niemand in de familie de Nijs mag zich adelijk bloed aanmatigen; het is gewoon een herkenning van de familie.

5 reacties

 1. 14-02-2020 23:33 door Rob de Nys

  https://www.facebook.com/groups/4576218089/

 2. 24-01-2018 19:18 door Smithe955

  Thanks for this article. I might also like to say that it can end up being hard if you find yourself in school and merely starting out to create a long credit rating. There are many learners who are only trying to endure and have long or good credit history are often a difficult issue to have. cfedkaaceddekcfd

 3. 17-06-2012 16:51 door Ricardo de nijs

  Hallo ik heet ook de nijs mijn vader heet frans de nijs zijn broertje willem er was ook nog een paul de nijs helaas overleden mijn opa hete ook frans dan is er nog een hetty magda en rietje de nijs wij komen uit den haag ben benieuwt of wij familie zijn mvg ricardo

 4. 07-02-2008 22:07 door R. Korting

  Hallo Edy,

  Even om misverstanden te voorkomen, ik heb onlangs van Heeroom Guust vernomen dat het familiewapen nog niet zo oud is (na de Tweede Wereldoorlog) en in opdracht van Frans de Nijs gemaakt is.

  Groetjes,

  Paul Korting

 5. 01-01-2008 15:33 door edy staes

  Ik lees op het ogenblik ( het is winter, dus tijd ) een boek dat gaat over het ontstaan van de Lage Landen. De geschiedenis in het boek gaat terug naar ca. 300 jaar voor Christus tot 1500 jaar naar Chr. Het is zeer interessant om te lezen dat het leven van toen ook al om macht ging. Alleen toen kende men nog geen democratie en gold alleen de kracht van het zwaard, de lans, bijl en knots. Oorlogen van toen waren nog wreder als tegenwoordig; vrouwen, kinderen, ouden van dagen, niemand werd ontzien. Om je te beschermen, maar ook als herkenning in de voortdurende oorlogen, werd het schild ontworpen.
  Als ik het schild van onze familie zo zie dan heeft daar misschien ook wel het nodige bloed aan gekleefd!!

 

Laat een reactie achter

Comment spam protected by SpamBam