Over de naam ‘de Nijs’

De naam “De Nijs” komt van het Franse “Denis”, dit is Dionysius. De heilige Dionysius is in het Frans Saint Denis. Saint Denis is een plaats ten westen van Parijs.
In België ligt de plaats Sint Denijs-Westrum in de buurt van Gent.
Het Nederlandse “De Nijs” is in België “Denijs” en in Frankrijk “Denis”.

In het noorden van Nova Scotia (Canada) op Cape Breton Island ligt er een “De Nijs”-rivier, een “De Nijs”-dorp en een “De Nijs”-museum. Deze zijn vernoemd naar Richard de Nijs, een zeevaarder van Franse afkomst, die daar met zijn schip beland is en met zijn bemanning aan land is gebleven.
Zij werden Frans-Canadezen in de zeventiende eeuw.

Eén reactie

  1. 26-11-2014 01:20 door Pieter de Nijs

    Over de heilige Dionysius: hij was bisschop van Parijs in de derde eeuw na Christus, werd onthoofd en zette vervolgens zijn hoofd op volgens de legende en liep Montmartre op, om er in de wijk Saint-Denis in Parijs weer af te lopen/vallen. Hij wordt afgebeeld met afgehouwen hoofd in zijn handen, bijv. in de Duitse plaats Vierzehnheiligen (waar iemand een visioen gezien had van veertien heiligen, die allemaal in de kerk een beeld hebben, o.a. Sint-Denijs). Daar zijn ook bidprentjes te koop met het gebed: “Heiliger Sankt Dionysius, wir beten dass wir nicht in den Strapatzen vom Alltag den Kopf verlieren.” De naamdag van Sint-Denijs (Dionysius) is 9 oktober en de bijbehorende weerspreuk voor die dag is: “Regen met Sint-Denijs geeft een natte winter maar weinig ijs.” Elk jaar let ik op of het zo is. Soms is er een beetje motregen…

 

Laat een reactie achter

Comment spam protected by SpamBam